Tuesday 4 October 2016

Hong Luo Chun (Herbaty Swiata / Twoja Herbaciarnia)

Verovatno svako od nas ima onaj jedan čaj kome se okraćemo kad bismo želeli nešto, ali ne znamo tačno šta, onaj jedan za koji znamo da će biti dobar u svakoj situaciji, da nikada neće da nas razočara....

Za mene je taj čaj Hong Luo Chun.
Hong Luo Chun nabavljam najčešće iz poljske čajdžinice Herbaty Swiata, uz povremenu zamenu čajem iz čajdžinice Twoja Herbaciarnia.
U pitanju je crni čaj iz provincije Yunnan, koji se pravi rolovanjem grančice sa dva lista i pupoljkom, po istoj metodi kao i znato poznatiji Fujian zeleni čaj Bi Luo Chun.
 
 
 
Hong Luo Chun je čaj pravljen za staklenu čašu sa filterom. Dno filtera se prekrije rolovanim lišćem i prelije ključalom vodom. Neki listovi će odmah otploviti ka vrhu, dok će većina ostati na dnu. Lepo je gledati kako se lišće razvija i širi u filteru. Kada se lišće spoji i filtar bude u potpunosti ispunjen, čaj je spreman da se pije.
Tečnost je tamno braon, poluprozirna, poput domaćeg soka od višnje. Miriše na kakao prah.

Ovaj čaj je prava bomba u ustima.
Dok većina Yunnana donosi slast, Hong Luo Chun na prvu loptu nudi mineralan, skoro slan ukus. Oseća se biber. Aftertejst je sličan onom koji ostavlja domaća pileća supa.
U grlu se javlja ukus crne čokolade sa cvetnim elementima šafrana.
 
Mokro lišće je braon-zeleno, listovi srednje veličine pomešani su sa grančicama i pupoljcima.

Čaj je moguće preliti dva puta. Drugo prelivanje nije toliko napadno intenzivno kao prvo, i predstavlja napitak koji dobro može da posluži kao pratnja uz neku knjigu.

Kada se uzme u obzir da košta manje od 5 evra za sto grama, ovaj čaj je čudo. Priča koju nudi je direktna, bombastična, ni izbliza tako suptilna kao ona koju dobijamo od čajeva višeg kvaliteta, ali opet jako bogata. Ako je dobar tajvanski ulong egzistencijalna drama, Hong Luo Chun je akcioni triler prepun specijalnih efekata.
Za one koji su spremni da ga prihvate takvog žanrovskog kakav jeste, ovo je čaj koji mora da se proba.

No comments:

Post a Comment