Saturday 27 August 2016

Nonpareil Yunnan Dian Hong Ancient Wild Tree Black Tea (Teavivre)

Neki čajevi znaju da iznenade na samom početku.
Kada sam otvorio kesu čaja, prva stvar koja me je pogodila bio je neverovatno jak miris pomorandže i crne čokolade. Prosto je teško poverovati da je ovo prirodni miris čaja, da lišće nije aromtizovano. Ne prodje dan da ne pridjem skladištu čajeva samo da bih uživao u ovom neverovatnom mirisu.

Suvi list je crne boje, sa srebrnim i plavim prelivima. Lišće je veliko, uvijeno oko sopstvene ose, glatko i krhko, tako da kada se vadi iz kese daje osećaj kao da se u ruci drži paučina.
Šest grama čaja spremao sam Gong Fu metodom u gajvanu od 90ml, koristeći vodu zagrejanu na 85 stepeni.
Ispiranje je potrajalo malo duže, možda čak i celih petnaestak sekundi, pošto sam neke listove morao poklopcem gajvana da gurnem pod vodu.
Prvo (15 sekundi) i drugo (25 sekundi) prelivanje dali su tečnost zlatno žute boje. Mirisi čokolade i narandže su u potpunosti nestali.
Telo ovog Junana je neverovatno puno. Osećaj u ustima je kao kad se provlači komad svile. Ovo je čaj koji mora da se žvaće.
U ukusu dominira mokro drvo, uz slatkoću cimeta i trag dima u grlu.
Aftertejst ostaje na gornjim nepcima.
Treće (35 sekundi) i četvrto (50 sekundi) prelivanje daju tečnost nijanse Sienna, koja ostaje i u ostalim prelivanjima.
Dominaciju u ukusu preuzima povrće, ukus krompira pečenog u ljusci. Kod trećeg prelivanja aftertejst prelazi na bok jezika, dok se kod četvrtog povlači prema grlu. I ako taj ukus ne postoji dok se tečnost ispija, aftertejst četvrtog prelivanja vraća na početak, donosi ponovo pomorandžu i čokoladu. Ovo je dobar trenutak da se napravi pauza sa ovim čajem, pošto aftertejst četvrtog prelivanja traje najduže, preko sat vremena.
Peto (80 sekundi) i šesto prelivanje (130 sekundi) daju nešto mekše napitke. Aroma postaje cvetna - dominira ruža, uz blage citruse u pozadini. Aftertejst je u grlu, i traje nešto kraće.
Tokom sedmog prelivanja (210 sekundi), ovaj čaj podseća na svoje poreklo, i dobija ukus i blagu oporost klasičnog crnog Junana. Kao da je čaj istrošio svu svoju egzotiku, te nas sada, u poslednjem trzaju, pozdravlja svojom osnovom. Ovo je dobar trenutak da se stane.

Mokro lišće je braon boje i ne otvara u potpunosti. Veće lišće ostaje uvijeno oko svoje ose, dok se manji listovi šire u gajvanu.
Sve ovo što sam napisao ovde samo je deo uživanja u ovom čaju. Nonpareil Yunnan Dian Hong Ancient Wild Tree Black Tea je toliko kompleksan čaj da ga nije moguće u potpunosti opisati rečima. Treba ga probati. Cena od 30 dolara za sto grama nije mala, ali ovaj čaj je svakako zaslužuje. A kako potiče iz Teavivre prodavnice, trgovca koji je najpristupačniji zapadnim kupcima, nijedna kolekcija u Evropi ne može se smatrati kompletnom bez ovog čaja.
Topla preporuka.

3 comments:

  1. Još jedan odličan post :) Jutros smo se kolega i ja počastili uz Teavire-ov Dian Hong Golden Tip na poslu te je bio poprilično sladak. Kolega mi se javlja na chat nakon sat i pol, kaže da još uvijek osjeti slatkoću na jeziku :)

    Dian Hong je fascinantan crni čaj, uvijek ga imam kod sebe.

    P.S.
    Čime fotkaš čajeve? Posebno mi se sviđa odnos boja na zadnjoj slici.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canon EOS 1100D. Licno nisam neki vizuelni tip - ja samo usmerim i škljocam, ali moja supruga tvrdi da ima najbolje boje od svih koje smo probali.

      Poslednja slika ima tu prednost da je uradjena pored prozora na dnevnom svetlu.

      Delete
    2. Ja inače posudim Canon EOS 550D sa posla pa slikam, imam na blogu i par postova gdje sam slikao sa Galaxy GC-100, veoma je praktičan a i solidan je kvalitet slike.

      Uz Canonom se nerijetko mučim sa balansom boja, ali u konačnici sam zadovoljan.

      Delete