Tuesday 23 August 2016

Darjeeling Puttabong (Twoja Herbaciarnia)

Plantaža Puttabong se smatra jednom od najlepših i najstarijih čajnih plantaža Darđelinga. Njihovi čajevi su vrhunskog kvaliteta, mada u evropske prodavnice obično stižu nižerangirani i jevtiniji plodovi njihovog rada, što ne znači da isti ne mogu da pruže veliko uživanje u čaju.

Jedan takav primer je Darjeeling Puttabong kupljen u poljskoj čajdžinici Twoja Herbacirnia.
Mada prodavac to nije naznačio, očigledno je da je ovaj čaj ubran u junu, tokom druge berbe. Listovi su lomljeni, srednje veličine, tako da bi pun naziv ovog čaja trebalo da glasi Darjeeling Puttabong Second Flush TGBOP .
Suvo lišće je braon boje, pomešano sa srebrnim vrhovima. Miriše na suvu šljivu.
5 grama čaja spremio sam u porcelanskom čajniku sa 150ml vode ohladjene na 90 stepeni. Napravio sam dva prelivanja od kojih je prvo odležalo dva, a drugo 4 minuta.
Tečnost je crvene boje. Ukoliko čajnik nema filtar (kao što je to slučaj kod ovoga koji sam koristio), lomljeni listovi znaju da se uliju u šolju.
Ukus je direktan, podseća na sandalovo drvo, sa elementima slatkog luka karameliziranog na buteru, koje imaju i neki wuyi ulunzi.
Ako lišće ostane potopljeno duže tokom prvog prelivanja, tečnost dobija gorčinu a u ukusu se javljaju cvetni elementi jasmina.
Aftertejst ostaje na prednjem delu jezika i srednje je dužine trajanja.
Mokro lišće je zeleno braon boje. Vidljivi su lomljeni listovi srednje veličine.

Mada ne nudi široku paletu ukusa koju imaju neki čajevi višeg kvaliteta, sa cenom od oko 5 evra za sto grama ovaj čaj ima sigurno mesto na evropskom tržištu. Ovo je odličan čaj za poneti na posao, naročito da se pije u kasno prepodne. Na mene lično ovaj čaj deluje tako da posle njega uvek ogladnim, te se trudim da ga odaberem kao čaj koji ću popiti negde sat vremena pre ručka.

No comments:

Post a Comment