Monday 1 August 2016

Pan Long Yin Hao 2016 (Five o'clock)

Pan Long Yin Hao sam kupio u poljskom lancu čajdžinica Five o'clock.
U pitanju je kineski zeleni čaj iz provincije Zhejiang, koji se bere u jako rano proleće.
Suvo lišće je blago uvijeno, zelene boje sa srebrnim pupoljcima. Miriše na svežu travu.

8 grama čaja spremao sam u gajvanu od 90 mililitara po Gong Fu metodi. Pošto je lišće uvijeno, prvo sam ga isprao, a posle toga pripremio sedam kvalitetnih prelivanja (10, 15, 25, 45, 60, 90 i 120 sekundi)
Ovo je čaj izuzetno jakog ukusa, tako da prelivanja može biti više i mogu biti kraća nego što je to uobičajeno kod većine zelenih čajeva, bliže načinu pripreme Oolonga.
Tečnost je svetlo žute boje. Ovaj čaj ima izuzetno telo, mnogo jače nego što bi se to reklo po boji tečnosti. Ukus je biljni, travnat, bez gorčine. Kod prvih prelivanja dominantan je u prednjem delu usta, na vrhu i ispod jezika, i traje jako dugo nakon ispijanja tečnosti. Kasnija prelivanja dobijaju malo na oporosti i pomeraju ukus u zadnji deo usta i u grlo.
Mokar list je maslinasto zelen. Sastoji se od velikog broja pupoljaka i malih, mladih prolećnih listova sa vrha grančice.
Five o'clock čajdžinice prodaju ovaj čaj po ceni od oko 14,00 evra za sto grama, što je za ovako kvalitetan a istovremeno robustan čaj odlična cena. Preporučujem ga kako početnicima tako i poznavaocima.

No comments:

Post a Comment