Saturday 13 August 2016

White Pu Erh King (Small Tree)

Konačno je došlo vreme da pomenem jedan čaj koji dolazi iz neke od srpskih prodavnica. U pitanju je White Pu Erh King koji kupujem u beogradskoj čajdžinici Small Tree po ceni od oko 20 evra za sto grama, mada nije uvek dostupan i ne nalazi se u ponudi njihove internet prodavnice, tako da je potrebno lično otići direktno na neko od prodajnih mesta da bi se (možda) došlo do ovog čaja.

White Pu Erh King daje dobre rezultate kada se priprema na zapadnjački način, kada može da da tri odlična prelivanja. Zbog toga je ovo jedan od mojih omiljenih čajeva za putovanja. Tada obično koristim termo šolju kao čajnik, dok tečnost pijem iz onoga što je dostupno u hotelu u kome sam odseo - najčešće su to vinske čaše.
White Pu Erh King se proizvodi od neotvorenih pupoljaka Pu Erh biljaka iz provincije Yunnan, metodom spravljanja belih čajeva. Suvo lišće je srebrnaste boje, uvijeno je oko sopstvene uzdužne ose i na njemu su vidljive bele dlačice.
Kada se pripema zapadnjačkom metodom ovaj čaj je moguće preliti tri puta pri čemu se lišće drži potopljeno 3 do 4 minuta.
Primenom istočnjačke metode dobija se šest porcija čaja (45, 30, 45, 60, 75, 90 sekundi). Kako je suvo lišće prilično vazdušasto i pliva nad vodom, prilikom prvog prelivanja potrebno ga je malo pogurati i potopiti poklopcem gajvana.
Kako god da se sprema ovaj čaj,  prva prelivanja daju tečnost boje ćilibara, sa ukusom i mirisom breskve i vanile.
Kod kasnijih prelivanja boja postaje tamnija, crvenkastija, a u ukusu počnu da dominiraju citrusne note, naročito crvena pomorandža.
Mokro lišće koje procuri iz čajnika u čašu zna da napravi lep aranžman na dnu - kao što se vidi na slici gore, tako da je ovo jedan od čajeva koje je dobro piti iz staklene posude.
Infuzija (mokro lišće) je zelene boje i ne otvara se u čajniku već nastavlja da liči na mahunu graška.
Tek kada se uzme u ruku i otvori, vidi se da su u pitanju dva lista uvijena u neotvoreni pupoljak.

Kada se uzme u obzir celovitost utiska koji zajedno donose čula ukusa, mirisa, vida i dodira, White Pu Erh King je, ako ne najbolji, onda svakako najinteresantniji čaj koji je moguće kupiti u Srbiji, te ga zato svakako preporučujem.

Kada nije dostupan u salonima Small Tree, čaj identičan ovom moguće je poručiti  i iz čajdžinice TeaVivre, gde se prodaje pod imenom Moonlight Beauty.

No comments:

Post a Comment