Monday 28 November 2016

Huang Guanyin (Yellow Goddess) Wuyi Rock Oolong Tea (Teavivre)

Huang Ganyin je najmladji član porodice Wuji Oolong-a, nastao 2003. godine. Pravi se od biljke koja je rodjena ukrštanjem dva poznata kultivara - Huang Yin Gui i Guan Yin.

Suvo lišće je uvijeno oko svoje ose, tamno sive boje sa tragovima zelenila koji se tu i tamo probijaju. Miris suvog lišća više je Yunnan čokoladan nego Fujian karameliziran, što je i normalno imajući u vidu da je ovo lišće provelo mnogo manje vremena nad vatrom nego drugi Wuyi čajevi.
Uzorak od sedam grama čaja prelio sam u specijalizovanom Yi Xing čajniku sa oko 120 mililitara ključale vode. Na taj način dobio sam za Wuyi ulonge klasičnih pet prelivanja (30, 40, 30, 60 i 90 sekundi)
Tečnost je oker boje, svetlija nego što bi se to očekivalo. Ukus je jak, taman, počinje sa biberom na jeziku, da bi se u pozadini usne duplje razvio u opore, citrusne note grejpfruta.
Pečeni ukus je prisutan u pozadini, ali nije napadan. Od ukusa dima ili drveta nema ni traga. Aftertejst je jako dug i prijatan.
Supa je srednje viskoznosti, pre dominira ukus nego struktura.
Kao što to važi za sve Wuyi ulunge, ovo je i dalje čaj koji je bolje piti u hladnim danima, mada je osećaj topline koja prožima celo telo prisutan tek u nagoveštajima, i ne spada u dominantne crte ovog čaja.
Mokar list je ceo, srednje veličine, zelene boje istačkane braon flekama. Pod prstima je tanak, poluproziran, sa vidljivim žilama.

Od dva Wuyi ulonga koji su trenutno dostupni u Teavivre internet prodavnici, Huang Gaunyin je jevtiniji, ali interesantniji i bolji.
Ovo je odličan čaj za svakodnevno ispijanje, a takodje predstavlja i dobar način da se neko uvede u Wuyi Rock Oolong porodicu čajeva.

14 grama ovog čaja dobio sam kao besplatan uzorak od Teavivre tima, u okviru njihovog Free Tea Testing Activity programa.

1 comment:

  1. Tea swan is a premium tea wholesaler offering a great selection of exotic premium Organic, loose leaf tea from Darjeeling, Assam, Nepal and China at bulk and for wholesale. As a wholesale loose leaf tea supplier, assure that our teas are obtained from various tea manufacturing regions of India, and unassuming to suit you and your customer's palate.

    ReplyDelete