Friday, 30 December 2016

Deep Baked Wenshan Bao Zhong Tea (Taiwan Tea Crafts)

Svakom čajoljubcu dobro je poznata floskula da Darjeeling čajevi predstavljaju šampanjac među čajevima.... Ako je tako, onda Deep Baked Wenshan Bao Zhong iz čajdžinice Taiwan Tea Crafts predstavlja votku medju čajevima. Ali, da krenemo redom....

Deep Baked Wenshan Bao Zhong nije bio moj izbor. Dobio sam ga kao poklon od Taiwan Tea Craft čajdžinice kada sam prvi put naručio čajeve od njih. Naravno, znali su šta šalju.
Suvo lišće, tipično za pečene ulonge, je otvoreno, celo, krto. Boja je mešavina braon i tamno zelenih listova, sa sivim odsjajima. Miris suvog lišća je travnat, podseća na nisko fermentisane ulonge.
6 grama čaja spremio sam u gajvanu od 90ml. koristeći vodu od 90 stepeni.
Čaj daje mogućnost sedam prelivanja (40, 30, 40, 50, 60, 90, 120 sekundi).
Tečnost je svetlija nego što sam očekivao, oker boje.
Što se ukusa čaja u ustima tiče - pa, nema ga :) I odavde kreće analogija sa votkom.
U ustima ovaj čaj je poput vode - potpuno bezukusan.
Ali zato kada se proguta, u gornjem delu grla ostavlja utisak gutanja vatre. Ta toplota se polako spušta niz grlo, i uskoro obuhvata celo telo.
Blagi cvetni aftertejst vraća se iz grla nakon ispijanja ali traje kratko. Ono što dominira je utisak da niste pili čaj, već žestoko alkoholno piće.
Posle trećeg gajvana kolena počinju da klecaju i priprema četvrte šolje već zahteva poznavanje izvesnih cirkuskih veština žongliranja porcelana.
Deep Baked Washan ne ide mnogo dalje od ovoga, ali za jedan ulong srednjeg cenovnog ranga (36,00 USD za 100 grama), i to je sasvim dovoljno.
Mokar list je ceo, veliki, zeleno-braon, mesnat.

Ovaj ulong je za mene predstavljao veliko, prijatno iznenadjenje. Naravno, ovo nije čaj za svakoga. Činjenica da je strašno jak, i da je u ustima sasvim bezukusan, odbiće s pravom ljubitelje smirenijih i suptilnijih čajeva. Ali za one koji su spremniji na avanturu, ovo je nezaobilazna stanica. Način na koji Deep Baked Washan hvata svoju žrtvu za grlo (jer bez obzira na to što se već dobro poznajemo, svaki put kada ga pijem ovaj čaj me dočeka nespremnog za priču koju nudi), kao i osećaj koji ostaje posle njegovog ispijanja svakako su nešto što treba doživeti.

No comments:

Post a Comment