Tuesday 31 January 2017

Hot Brandy 2016 (White2Tea)

Hot Brandy je jedno od čajnih iznenadjenja sezone 2016. U pitanju je kolač nastao zajedničkim presovanjem listova belog i crnog čaja.
Suvo lišće je jako interesantno. Listovi belog i crnog čaja se jasno prepoznaju. Miris suvog lišća je teško opisati - negde je izmedju, prilično nedefinisan.
Uzorak od 25 grama podelio sam na tri sesije, daklekoristio sam oko 8 grama po gajvanu.
Kako volim svoje čajeve jake, rešio sam da ovaj kolač napadnem ključalom vodom, uz duža prelivanja - ispiranje, 40, 30, 40, 60, 90 i 120 sekundi.
Tečnost je prozirna, braon boje.
Tokom prva tri prelivanja, ovaj čaj se u ustima deli. Na vrhu jezika iskače voćni ukus Shou Mei belih čajeva. Sa druge strane, za osećaj u grlu i dugi, dugi aftertejst zadužen je crni čaj, za koji bih, po ukusu čokolade i sena, rekao da takodje potiče iz provincije Yunnan.
U kasnijim prelivanjima specifičnosti pojedinih čajeva se ublažavaju, mešaju, i daju jednu novu, neobičnu karakteristiku celom doživljaju.
To ujednačavanje je vidljivo i na mokrom lišću koje je mesnato, tamno zeleno sa svetlo zelenim pupoljcima. Tu više nije moguće odrediti koji list je pripadao belom, a koji crnom čaju. Nakon prelivanja postali su jedno.

Hot Brandy je svakako mešavina koja na kraju daje više od zbira svojih delova.
Kada se u obzir uzme i relativno niska cena od 12,5 dolara za 100 grama, ovo je odličan čaj za svakodnevno ispijanje.

Ipak, kako sam po prirodi sklon eksperimentima, ovo je čaj koji me prosto nagoni na razmišljanje - šta bi se desilo kada bih sam pokušao da pomešam neke bele i crne čajeve koj stoje u mojoj fioci i prete da im istekne rok trajanja? Da li bi rezultat bio bar približno interesantan kao ovaj koji je dobio White2Tea? Hm.... vredi pokušati....

Monday 16 January 2017

2001 CNNP Private Order 7542 Raw Puerh Cake (ChaWang)

Zahvaljujući prazničnim popustima krajem godine, imao sam nedavno priliku da probam veći broj čajeva iz višeg cenovnog ranga. No, ni jedan od njih nije ostavio utisak kao ChaWang 2001 CNNP Private Order 7542 Raw Puerh Cake.

2001 CNNP Private Order 7542 Raw Puerh Cake je za mene predstavljao prvu priliku da probam legendarni 7542 blend.
Uz to, ovo je čaj iz 2001 godine, i to se odmah vidi. Već suvo lišće izgleda i miriše staro.
Uzorak je od 25 grama, i ja sam koristio otprilike jednu trećinu po sesiji, dakle oko 8 grama, prelivenih ključalom vodom.
Nakon ispiranja, prva četiri prelivanja držao sam po pet sekundi.
Tečnost je prozirna, tamno braon.
Ukus ovog čaja u prva četiri prelivanja je nešto zaista posebno. Bliži je ukusu kuvanog nego sirovog pu era.
Usta su puna lešnika. Nema nikakvih neželjenih elemanata, poput dima ili zemlje. Sve je meko, zaobljeno, savršeno.
Aftertejst je dug, ostaje na gornjim nepcima i u grlu.
Peto prelivanje počinje da podseća da je ovo ipak sirovi pu er koji je odležao. Starost se polako spira. Sa strane na desnima se pojavljuje oporost voća.
Od šestog do osmog prelivanja gorčina se povećava, ukus postaje svetliji, voćkastiji.
Ako bi se insistiralo, mogla bi se iz ovog čaja izvući još dva prelivanja, ali to je već sasvim prosečan napitak, pa samim tim kvari utisak početka sesije.
Ovo je jedan od onih čajeva kod kojih treba stati kada je najlepše.
 Mokro lišće je tamno zelno, mesnato.

Postoje poznavaoci čajeva koji tvrde da su CNNP čajevi precenjeni.
Sad, imajući u vidu da ovaj čaj nudi relativno mali broj prelivanja, cena ovog čaja po šoljici zaista jeste visoka.
Ali kada se u to uračuna zadovoljstvo koje ovakva sesija nudi, mogu slobodno da kažem da 2001 CNNP Private Order 7542 Raw Puerh Cake zaslužuje svoju cenu od 195 dolara za kolač od 350 grama.
Ovo svakako spada u one čajeve koje treba probati bar jednom u životu.

Wednesday 11 January 2017

Czajownia

TeaDB, poznati video blog o čajevima, u decembru je napravio prilog o poljskoj čajdžinici Czajownia.

To me je inspirisalo da posetim internet stranu čajdžinice,  a kako je jedan od kolega iz Poljske  početkom godine službeno dolazio u Srbiju, ugrabio sam priliku i da naručim ponešto, te da tako iskoristim mogućnost brze, besplatne i pouzdane dostave.

Prva stvar koja je privukla moju pažnju bio je gajvan, naročito kada se ima u vidu da su u Evropi retke čajdžinice koje ih drže. Na stranici je bilo navedeno da je u pitanju porcelanski gajvan zapremine 100ml. Uz to, jako pristupačna cena od samo 7 evra navela me je da odmah kupim jedan. Već unapred sam mu odredio namenu - biće to moj gajvan za putovanja, onaj koji će mi praviti društvo u hotelima...

Ipak, kada je gajvan stigao, dočekalo me je pomalo neprijatno iznenadjenje. U pitanju je ogromna zver od 200ml, prevelika da bi se bilo gde ponela...
Na slici, s leva na desno, moj standardni gajvan od 90ml, 
stakleni gajvan od 100ml i novopridošlica.

U suštini, nije to loš gajvan. Robustan je i debelih zidova, te toplota sporo prolazi kroz njega. Dobar je za rolovane ulonge, koji u njemu imaju više mesta da se rašire. Naći će se za njega primena u mojoj čajnoj kuhinji. Ipak, pogrešan opis na sajtu prodavca ostavio je pomalo gorak ukus u ustima.
Naravno, osim gajvana stigli su i čajevi.
Interesantan je Sa Bang Sheng Pu Erh iz Laosa, od 80 grama, presovan u obliku cigare. Cigara je jako tvrdo presovana, što s jedne strane čini da se lako lomi u medaljone odgovarajuće za jednu porciju čaja, a sa druge strane, kada se nadje u gajvanu, voda teško dopire u unutrašnjost medaljona i potrebno je duže ispiranje da se listovi opuste i da počnu da puštaju ukus. U pitanju je prosečan sheng, dobar za svakodnevnu upotrebu.
Pored gorepomenutog pu era, stigla su i tri ulonga, i to Ali Shan o kome se govori u prilogu TeaDB, Da Hong Pao osrednjeg kvaliteta, i na kraju zaista neverovatan čaj Feng Huang Dan Cong, ali o ovom poslednjem će biti reči u posebnom tekstu, kada za to dodje vreme.